A Breath of Fresh Air, or the Winds of Change? CFSP after Brexit and Strategic Challenges for the Czech Republic.

Monika Brusenbauch Meislová vypracovala nový policy paper věnující se evropské bezpečnostní a zahraniční politice, kterou dává do kontextu s odchodem Velké Británie z EU a analyzuje z toho plynoucí důsledky pro Českou republiku.

Monika Brusenbauch Meislová vypracovala nový policy paper věnující se evropské bezpečnostní a zahraniční politice, kterou dává do kontextu s odchodem Velké Británie z EU a analyzuje z toho plynoucí důsledky pro Českou republiku. Brexit si totiž ponese jisté následky při tomto odchodu, jako například samotné sřízení fungování některých agend v rámci bezpečnostní politiky. Na druhou stranu, bez Velké Británie si Evropská unie bude muset pomoct sama například zařazením nových strategií v rámci bezpečnostní politiky a velmi diskutovaného evrospkého projektu o zřízení bezpečního obraného paktu v rámci EU. Z odchodu Velké Británie EU rozhodně netěží, nicméně se může věnovat dalším projektům, které byly do brexitu blokovány. Cílem tohoto policy paper je posouzení možných důsledků brexitu ve výše zmiňované bezpečnostní a zahraniční politice, které implikují nové strategické výzvy, které se jistě dotknou i České republiky.

Recently, the Czech Republic has made several steps to move itself closer to the EU core driven by the Franco-German axis, which was demonstrated, for instance, by its announcement of August 2017 that it would seek to gain observer status at Eurozone meetings. 

Celý policy paper, v anglickém jazyce, je možné stáhnout kliknutím na tlačítko PDF vedle tohoto článku.

#Brexit #Zahraniční politika #Bezpečnostní politika #Security #UK

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org