Zemětřesení v rakouském parlamentu po parlamentních volbách

Jan Trojáček se ve svém novém blogu zaměřil na rakouské parlamentní volby a budoucí politické směřování Rakouska včetně jeho postavení na mezinárodní scéně.

  • Patnáctého října 2017 se v Rakousku konaly předčasné parlamentní volby. Volební účast dosáhla téměř 80%, což je o trochu více, než jak tomu bylo v minulých letech.
  • Důvodem k takové volební účasti by mohla být současná migrační situace, zvyšující se proudy euroskepticismu, nebo obecně nárůst zájmu Rakušanů o politiku.

Nejhorší výsledek pro Stranu zelených od roku 1986 může vyústit ve změnu předsedy strany, nebo nastínění jiné politiky. Dalším důvodem neúspěchu Zelených v letošních parlamentních volbách je přechod části voličů k Petru Pilzsovi, který byl v minulosti jeden z hlavních členů strany.

Svobodná strana klade velký důraz na omezením imigrace do Rakouska, v programu má například zrušení vybraných islámských institucí, jakými jsou také muslimské dětské školky. Svobodní chtějí zvýšit bezpečnost v zemi, čehož dosáhnou posílením bezpečnostních složek a policejních orgánů

Obecně se dá očekávat, že se Rakousko mírně posune doprava a zaujme podobnou pozici, jež v současné době zastává Slovensko, nebo Česká republika, tedy země, které jsou víc proevropské než zbývající dva členové Visegrádské čtyřky.

Blog v plném znění je dostupný zde.

#rakouské volby #FPÖ #OVP #Rakousko #Sebastian Kurz

Jan Trojáček
Stážista


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org