FEPS: Z Paříže do Prahy: ponaučení pro sociální demokraty?

Náš zástupce ředitele Martin Michelot připravil analýzu výsledku voleb ČSSD ve spojitosti s výsledky voleb sociálních demokratů ve Francii.

V úterý 31. října vyšla další povolební analýza od našeho Martina Michelota, který se tentorkát zabýval volebními výsledky českých sociálních demokratů (ČSSD), které porovnával s výsledky sociáních demokratů (PS) ve Francii. 

Historicky nejmenší úspěch ČSSD vyvolal šok nejen na české politické scéně, ale i v zahraničí. Jak může být premiér vlády, která je považována za jednu z nejúspěšnějších i díky ekonomickému růstu, a jeho strana sociálních demokratů ve volbách natolik neúspěšná? S pouhými 7,27% hlasů a tedy přidělenými 15 poslanci se ČSSD propadla na 6. místo, což je po roce 2013, kdy strana získala 20,48% hlasů a 50 poslaneckých křesel velké zklamání. Tento volební výsledek je ovšem dobře srovnatelný s tím, jak dopadla PS ve Francii. Budoucnost obou stran je nyní stejně ohrožena.

Převládající protekcionistická a euroskeptická nálada v České republice zněvýhodnila ČSSD před ostatními uchazeči a to především díky Andreji Babišovi, který zvítězil díky čtvrtině bývalých voličů ČSSD s nižšími příjmy a nad 60 let, kteří se se rozhodli volit ANO. 

Odkaz na článek s analýzou v anglickém jazyce naleznete zde. Celou analýzu pak najdete v pravém rohu v PDF podobě.

#ČSSD #PS #Volby #Volby2017 #Analýza

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org