Nejasná budoucnost Gibraltaru po Brexitu

Bára Pravdíková analyzuje ve svém nejnovějším blogu situaci týkající se Gibraltaru potom co Velká Británie vystoupí z Evropské unie.

Gibraltar, od roku 1713 britské území na Pyrenejským ostrově, již několik desítek let představuje předmět sporu mezi Španělskem a Velkou Británií. Budoucnost britské enklávy je vedle otázek o vstupu Británie na jednotný trh EU či budoucích právech občanů EU ve Spojeném království a Britů žijících v zemích EU považována za jeden z důležitých bodů při vyjednávání pobrexitového uspořádání.

Alternativou by mohl být i model Grónska. Poté co vystoupilo ze Společenství, vyjednalo si Grónsko zvláštní dohody o rybolovu s EU a rovněž se stalo součástí tzv. Zámořských zemí a území, které využívají dohody o přidružení s EU.

Otázka Gibraltaru se opět dostala do širšího povědomí během červencové třídenní státní návštěvy španělského monarchy Filipa IV. v Británii. Španělský král během svého projevu v britském parlamentu vyzval tamní vládu, aby usilovala o novou dohodu týkající se právě budoucnosti Gibraltaru a také požádal o větší jistotu pro Španěly žijící na území Británie. 

 

Celý článek si můžete přečíst na serveru IHned.cz zde.

#Gibraltar #Brexit #Španělsko

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org