Krach tvrdého Brexitu: radikální unionisté udrží konzervativce u moci

Zuzana Kasáková se ve svém nejnovějším blogu věnuje výsledkům voleb ve Velké Británii a jejich dopadu na budoucí vývoj vyjednávání o Brexitu.

  • Theresa Mayová nedokázala pro svou vládu ve čtvrtečních volbách do britského parlamentu získat většinu.
  • Risk s předčasnými volbami, které měly vést k posílení pozice premiérky před nadcházejícím jednáním o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, tak nevyšel.

Výsledky voleb opět ukázaly, jak je britská veřejnost rozdělena. Tentokrát se nejedná o štěpení pro a proti vystoupení z EU jako v loňském referendu, ale za jakých podmínek by Spojené království mělo z Unie vystoupit. To potvrzují výsledky zejména liberálních demokratů, kteří jako jediní z hlavních stran požadovali nové referendum o budoucí dohodě s EU s možností Evropskou unii neopouštět.

Někteří přední představitelé Konzervativní strany mají ze spolupráce s DUP obavy, především s ohledem na její konzervativní hodnoty. Severní Irsko jako jediná část Spojeného království např. neuznává sňatky osob stejného pohlaví. A je to zejména díky DUP.

Přestože SNP oproti minulým volbám ztratila nejvíce křesel ze všech stran, je nutné si uvědomit, že v roce 2015 se nesla na vlně velké podpory od neúspěšného referenda a její zisk byl bezprecedentní. Do té doby obsazovala vždy kolem šesti křesel. V kontextu její desetileté vlády nelze její výsledek interpretovat jako velký neúspěch.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHned.cz.

#UK #Velká Británie #volby #Theresa Mayová #Jeremy Corbyn #Brexit

Zuzana Kasáková
Výzkumná spolupracovnice

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org