Lidovky.cz: EU bude díky Macronovi vícerychlostní. Je na Česku, jak se k tomu postaví, říká odborník

Náš Martin Michelot v článku pro server Lidovky.cz komentoval výhru Emmanuela Macrona v francouzských prezidentských volbách.

Francouzští voliči učinili volbu, která je o otevřenosti, toleranci, důvěře a naději a vybrali si Macrona a nikoliv Marine Le Penovou. Její zvolení by znamenalo jen zvětšení rozdělení společnosti. Myslím, že jako občané bychom si to měli užít, ale zároveň být pokorní. Je před námi mnoho výzev.

Nezávisle na tom, jak dopadnou parlamentní volby, máme před sebou francouzsko-německé společné vedení EU. Bude to dost pravděpodobně opětovné nastartování vzájemných vztahů. A to bude mít velký dopad na Evropu.

Macronovou prioritou bude obnovení vztahů mezi voliči a politiky, protože jak ukázaly i tyto volby, spojnice mezi tradičními stranami a Francouzi byla poničena. Pro něj to znamená, že se musí moralizovat veřejný a politický život.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Lidovky.cz.

#francouzské volby #Francie #Emmanuel Macron

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org