Europa Secura 2015

Letošní ročník projektu Europa Secura vrcholí.

V Brdech bylo zahájeno celostátní finále soutěže Europa Secura 2015

Ve vojenském újezdu Brdy, ve výcvikovém zařízení Valdek, byl dnes zahájen osmý ročník celostátního finále soutěže Europa Secura 2015. Do základního kola soutěže se v letošním roce přihlásili studenti z 82 středních škol z dvanácti krajů ČR. Celostátního finále se zúčastní celkem 39 studentů, kteří prošli základním a krajským kolem. Projekt Europa Secura pořádá Institut pro evropskou politiku – Europeum společně s resortem obrany.

Soutěž je zaměřena na problematiku Evropské unie a Severoatlantické aliance a na jejich role v systému světové bezpečnosti. Finále soutěže se odehrává pod fiktivním námětem na území Dormenistánu, kde je nutné uklidnit aktuální vyhrocenou politickou situaci. Studenti se v roli diplomatů postupně seznamují s místním obyvatelstvem a současně hledají důkazy o údajném násilí. Po úvodních jednáních absolvují pětadvacetikilometrový přesun v členitém zalesněném terénu. Na trase je čekají nejrůznější nástrahy - od minového nebezpečí, vodní překážky až po několikametrovou skalní propast, kterou budou muset překonat pomocí tzv. barmského mostu. V závěru pochodu budou nuceni zvládnout i vyjednávání s rebely.

Na zabezpečení celostátního finále soutěže se i v letošním roce budou podílet armádní specialisté z 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku, Vojenské policie a 103. centra civilně-vojenské spolupráce a psychologických operací, kteří připravují většinu vojensko-odborných disciplín. Ubytování soutěžících je zabezpečeno ve vojenském výcvikovém zařízení Valdek.

V závěrečný den, po vyhodnocení celostátního finále soutěže, navštíví studenti 13. dělostřelecký pluk v Jincích, kde pro ně budou připraveny ukázky výzbroje a techniky útvaru.

Celostátní finále soutěže Europa Secura 2015 se uskuteční od 8. do 12. června 2015.

Aktuální fotoreport naleznete na facebooku ministerstva obrany ČR.


[článek byl původně publikován na portálu www.army.cz, autor: Vladimír Palán, foto: rtm. Martina Sochorová

#projekt #project #Europa Secura



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org