ČRo Plus: Analýza dosavadní návštěvy Evropy amerického viceprezidenta

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas Plus dosavadní návštěvu Evropy amerického viceprezidenta M. Pence.

Náš ředitel Vladimír Bartovic komentoval pro odpolední zprávy na Českém rozhlase Plus dosavadní návštěvu Evropy amerického viceprezidenta M. Pence. Na otázku, co považuje za hlavní sdělení z dosavadní návštěvy Evropy viceprezidenta odpověděl, že:

...hlavním sdělením bylo, že USA neopouštějí EU. Uvědomují si důležitost Unie, stále ji považují za významného hráče a věří ve vzájemné spolupráci.

Ohledně výzvy k intenzivnější spolupráci v boji s islámským terorismem Vladimír Bartovic reagoval, že:

...se jedná o upozornění na to, že pro USA terorismus stále představuje největší hrozbu. Nevnímal bych jejich výzvu jako kritiku, že by EU v této oblasti dělala málo, (...) avšak spolupráce by se mohla prohloubit například v oblasti tajných služeb – jak na transatlantické úrovni mezi USA a EU, tak i v evropských zemích navzájem. USA by zřejmě uvítaly i větší angažmá EU v boji proti terorismu jak na svém území, tak i na území Blízkého Východu; (...) větší angažmá nemusí být ve formě větší přítomnosti vojenských jednotek (například v Sýrii a v Iráku nemají samy USA tolik jednotek), ale například finanční formou, dodávkou zbraní nebo tréninkem vojenských jednotek.

V otázce trvání USA na stanovisku vůči Ukrajině a obavách možného sblížení Moskvy a Washingtonu komentoval, že:

...je to těžká situace, neboť na jednu stranu vidíme impulzivní a nezvážená prohlášení Donalda Trumpa, a na druhou stranu jiné (vrcholné) představitelé Trumpovy administrativy, kteří se tváří jako kdyby prohlášení prezidenta neslyšeli. Takže docela nevíme komu v současnosti věřit – jestli celé administrativě Donalda Trumpa nebo Trumpovi samotnému. Dokud od něj však budeme slyšet prohlášení na Twitteru, ve kterých zpochybňuje partnerství nebo závazky USA vůči EU, tak do té doby klidní být nemůžeme.

Na závěr Vladimír Bartovic analyzoval budoucnost obchodních vztahů USA a EU a možné výhledy TTIP:

Nejpravděpodobnější varianta je, že obchodní vztahy budou pokračovat ve stejné formě jako doposud, to znamená, že budou regulovány Světovou obchodní organizací; co se týče obchodních dohod, Trump preferuje bilaterální charakter, avšak takové s jednotlivými členskými státy Unie nejsou příliš možné (nejde o to, že by to EU nechtěla umožnit, ale ono to není možné z právního hlediska): EU může uzavírat obchodní smlouvy jedině jako celek, jednotlivé členské státy to dělat nemohou, protože by to bylo v rozporu se zakládajícími smlouvy Unie. Zároveň existuje unijní společný obchodní trh – když Donald Trump říká, že preferuje bilaterální dohody, tak myslí bilateralitu mezi USA a jednou ekonomikou či jedním konkrétním trhem, a ten je v současné Unii společný. Proto bych nevylučoval ideologicky možnost uzavření TTIP, ale v každém případě to bude náročnější, než s předchozí administrativou.

Celou nahrávku si můžete poslechnout níže v čase [14:50 - 21:07].

 

#USA #bilaterální smlouva #obchodní dohoda #Donald Trump #státní návštěva #Mike Pence

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org