Vyfiltrujte si články z období

Report | Ženy v digitálním prostření (a AI): Jak je na tom střední Evropa - příklady z Rakouska, Česka, Polska a Slovenska

Naše výzkumná pracovnice Silke Maes se ve své nejnovější práci zabývá nejen otázkami kybernetického násilí vůči ženám, zároveň také zkoumá, zda ženy ve střední Evropě profitují z digitalizace (a umělé inteligence). Zpráva se zabývá tím, jak ženy využívají digitální prostor a jak k němu přispívají, zkoumá příležitosti a výzvy a navrhuje doporučení pro inkluzivnější digitální prostor.

Zjistit více

REPORT | EU-Pacific Talks: Fostering Work-Life Balance in Diverse Societies

Během další debaty ze série EU-Pacific Talks, kterou pořádal Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, se účastníci zaměřili na podporu rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem v různých společnostech. Účastníci v diskusi zdůraznili současné demografické trendy a jejich sociální důsledky. Diskuse se dotkla také sociálních systémů, flexibilních pracovních příležitostí a tlaků, kterým ženy čelí při slaďování pracovního a soukromého života.

Zjistit více

Report | A Circular Solution for Czechia: Round table discussion on end-of-life management of EV batteries

Dne 11. dubna 2024 uspořádal Institut pro evropskou politiku EUROPEUM spolu s partnerským Institutem INCIEN pro oběhové hospodářství kulatý stůl s názvem Oběhové řešení pro Česko. Tento kulatý stůl byl součástí projektu s názvem Nakládání s výrobky po skončení životnosti v automobilovém průmyslu a příležitosti pro Česko.

Zjistit více

BLOG | The Use of Article 7 as a Protection Tool for the Rule of Law and European Values

Vzhledem k tomu, že Maďarsko převezme v červenci 2024 předsednictví v Radě EU, mnozí pochybují o schopnosti Evropské unie prosazovat své hodnoty v členských státech. EU se skutečně chystá předat své předsednictví státu, který je kritizován za své jednání ohrožující právní stát a podléhá postupu stanovenému v článku 7 Smlouvy o Evropské unii (SEU). Píše ve svém blogu Maxime Painot.

Zjistit více

Policy paper | Zajištění lithiové budoucnosti Evropy: Projekt Cinovec a udržitelná těžba lithia

Proaktivní postoj EU, který představila ve strategii pro kritické suroviny a později v aktu o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act - CRMA), je hnací silou přístupu Unie k zajištění dodávek těchto surovin pro výrobu baterií pro elektromobily. Projekt Cínovec má v Česku velký ekonomický potenciál, protože zvyšuje schopnost zajistit domácí a regionální dodávky lithia, které jsou jinak geograficky koncentrované mimo Evropu. Ta je na dovozu lithia pro výrobu baterií pro elektromobily závislá na několika málo zemích, zejména na Číně.

Zjistit více

Policy Paper | FROM STICK SHIFT TO SKILL SHIFT? Reskilling of automotive's employees in the eyes of the industry's stakeholders

V proškolování zaměstnanců automobilek není na co čekat, pokud nechceme, aby náš autoprůmysl zkostnatěl a zaniknul. Píše Rebeka Hengalová, výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více JPG

BLOG | The Sovereign Protection Office as the Tip of the Iceberg

V prosinci 2023 maďarský parlament zřídil úřad, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na tamní politiku. Pracuje bez dohledu a má neomezený přístup k osobním údajům, aby mohl vyhledávat a postihovat údajné zahraniční agenty mezi maďarským obyvatelstvem, kterým hrozí až tříletým vězením. O tématu píše ve svém blogu náš výzkumník v rámci Fulbright-Schumanova grantu Henry Barrett.

Zjistit více

Report | EU-Pacific Talks | Unveiling Global South Dynamics: EU and Indo-Pacific Perspectives

Během páté debaty třetího ročníku EU-Pacific Talks, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, se účastníci zaměřili na význam globálního Jihu a události, které se v něm odehrávají a které vyžadují pozornost. Účastníci v diskusi zdůraznili význam uznání regionálních rozdílů, projevení respektu ke státům v tomto regionu a aktivní zapojení do naslouchání jejich názorům. Přečtěte si o čem naši hosté debatovali v reportu, který napsala Adéla Jehličková.

Zjistit více

Institut Europeum se připojuje k výzvě lídrům G7 a EU

Institut EUROPEUM a dalších víc než 280 evropských nevládních organizací žádá EU a země G7, aby silněji zasáhly do schopnosti Kremlu financovat ruské válečné operace na Ukrajině.

Zjistit více

BLOG | Volby v Belgii v roce 2024: Vlámský nacionalismus na pozadí evropských výzev

Belgie se letos chystá hned na několik voleb. Kromě evropských voleb čeká belgické občany ve stejný den také hlasování do federálního a regionálních parlamentů. Přestože toto uspořádání není v Belgii ničím novým, může voličům ztížit odlišování jednotlivých volebních kampaní. Komplikace může přinést i rostoucí vlámský nacionalismus. Tato témata ve svém novém blogu rozebírá Nicolas Rouillard.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org