Hospodářské noviny | Síkela se má pro unii starat o ambiciózní, ale kritizovaný projekt Global Gateway. Co ho čeká?

Nové složení Evropské komise a rozdělení portfolií vzbudilo v Praze rozpaky. Šéfka komise Ursula von der Leyen místo dlouho skloňované energetiky či mezinárodního obchodu Jozefu Síkelovi svěřila agendu mezinárodního partnerství a Global Gateway – název, o němž mimo hrstku zasvěcenců v Česku málokdo slyšel. Pro Hospodářské noviny komentovala analytička Institutu EUROPEUM Zuzana Krulichová.

Vláda to hodnotí jako historicky nejsilnější české portfolio, opozice mluví o zklamání a o budoucím neviditelném komisaři. I bez vynášení soudů tím či oním směrem je jasné, že Jozefa Síkelu čeká v Bruselu nemalá výzva. Svěřením dohledu nad Global Gateway totiž Síkela dostal na starosti projekt, v němž zatím realita výrazně pokulhává za ambicemi.

Celý komentář Zuzany Krulichové si přečtěte zde.

#Jozef Síkela #Global Getaway #Evropská komise

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org