TN.cz | Ursula von der Leyenová znovu povede Evropskou komisi

V čele Evropské komise bude dalších pět let stát Ursula von der Leyenová. Ve čtvrtek 18. července o tom rozhodli europoslanci. Von der Leyenová obdržela 401 ze 707 platných hlasů. Co rozhodlo o jejím zvolení? A jaká jsou její hlavní témata? To rozebrala ve vysílání TN.cz výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM Zuzana Krulichová.

Výsledky volby byly do poslední chvíle poměrně nejasné. Ursula von der Leyenová získávala hlasy až do posledních vteřin, což bylo vidět i na jejím projevu, který mířil na nerozhodnuté poslance frakce Zelených a konzervativců. Nakonec ale získala poměrně silnou většinu. Ve svém minulém období prošla o devět hlasů, tentokrát to bylo 40 hlasů. Takže přesto, že očekávání byla před volbami velice nejistá, tak její vítězství je silné.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

#Evropská komise #Ursula von der Leyenová

Zuzana Krulichová
Výzkumná pracovnice

Zuzana je výzkumnou pracovnicí v programu Globální Evropa v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Studuje doktorský program na Katedře evropských studií, IMS, Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vystudovala mezinárodní vztahy na univerzitě v Leidenu a teritoriální studia na FSV UK. Během studií strávila nějaký čas na univerzitách v Londýně, Tchaj-peji nebo v Krakově. Zabývá se evropskou zahraniční politikou, především se zaměřením na oblast Indo-Pacifiku nebo infrastrukturní projekty jako je Nová hedvábná stezka nebo Global Gateway. Další pracovní zkušenosti získala například v Člověku v tísni.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org