POZVÁNKA: Přehodnocování a upevňování NATO - jak připravit Alianci na budoucnost?

Rádi bychom vás pozvali na online debatu organizovanou EUROPEUM Institute for European Policy v rámci projektu Transatlantic Policy Forum (TAPF) a s podporou Mezinárodního visegrádskeho fondu (International Visegrad Fund). Debata se uskuteční 27. dubna od 17:30 na našem Facebooku.

NATO je v dnešní době součástí světa výrazně vzdáleného představám, které panovaly před sedmdesáti lety při podpisu Washingtonské smlouvy. Bezpečnostní prostředí se rychle mění, důvěryhodnost USA jako spolehlivého strategického partnera Evropy byla během Trumpovy administrativy značně oslabena a objevují se i nové bezpečnostní hrozby. Poslední summit NATO odstartoval proces s názvem NATO2030, který má za cíl přizpůsobit Alianci aktuálnímu bezpečnostnímu prostředí, posílit její politickou roli i jednotu mezi jejími členy. Prvních 100 dnů působení Bidenovy administrativy navíc prokázalo odhodlání USA pevně stát za svými závazky v NATO. Na druhou stranu jsou však patrné nečekané dopady světové pandemie, které odhalují zranitelná místa našeho bezpečnostního společenství a vliv dezinformací nejen na sektor zdravotnictví, ale také na politickou a bezpečnostní scénu. Geopolitické hrozby plynoucí ze sílící velmocenské pozice Číny a Ruska se nadále prohlubují, zejména v kontextu nedávného vývoje na východních hranicích Ukrajiny a znepokojivé lidskoprávní situace v Číně. Vedoucí představitelé NATO budou muset během plánovaného summitu v roce 2021 řešit řadu otázek zásadních pro zajištění bezpečnosti Aliance a jejích členských států.
 
Tato diskuze se bude zabývat dopadem pandemie na NATO i novými naléhavými bezpečnostními výzvami, kterým bude muset Aliance čelit, a to zejména v období Bidenovy administrativy. Co lze očekávat od summitu NATO v roce 2021 a jaké budou nejdůležitější body jeho programu? Na závěr se hosté naší diskuze budou také věnovat tématu strategické autonomie Evropy a tomu, jak země střední a východní Evropy pomáhají při utváření nového postoje NATO.

Řečníci:

  • Benedetta Berti – vedoucí odboru plánování, kancelář generálního tajemníka, NATO
  • Petr Boháček – vědecký pracovník, Asociace pro mezinárodní otázky/Association for International Affairs
  • Carisa Nietsche – výzkumná spolupracovnice, Center for a New American Security - CNAS

Moderátorka: Danielle Piatkiewicz - výzkumná pracovnice, EUROPEUM

Debatu budeme vysílat online v angličtině na Facebooku. Můžete se také připojit k Zoom webináři, kde bude k dispozici tlumočení do češtiny.

#NATO #Pandemie COVID-19 #NATO Summit 2021

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org