POZVÁNKA: Café Evropa online: Evropský plán obnovy – jak bude vypadat rozpočet EU po pandemii?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Debata bude zaměřena na evropský plán obnovy a rozpočet EU po koronavirové pandemii. Debata proběhne v úterý 8. září od 17:30 online na Facebooku.

  • V úterý 8. září od 17:30 online na Facebooku

Lídři Evropské unie koncem července schválili podobu budoucího rozpočtu EU pro období 2021-2027 a také významný a intenzivně diskutovaný fond obnovy určený na obnovu evropských ekonomik zasažených pandemií koronaviru. V rámci něho by mělo být členským státům poskytnuto celkem 750 miliard eur, které si chce Evropská komise jménem celé EU poprvé v historii výhodně půjčit na finančních trzích. Důležitou změnou v původním návrhu Komise, přijatou během summitu nejvyšších představitelů členských států, byla výrazná změna v poměru půjček a nenávratných grantů, které budou ze záchranného balíku poskytnuty jednotlivým členským státům. Výška grantů byla snahou tzv. šetřivých zemí snížena z původně navrhovaných 500 miliard na 390 miliard eur. Na druhou stranu objem financí na půjčky se zvýšil z 250 na 360 miliard eur. Za účelem jejich splácení se diskutovalo i o dalších možnostech financování, jako je zavedení nových vlastních finančních zdrojů. Z dohody dále také vyplývá, že čerpání z fondu obnovy je podmíněno dodržováním zásad právního státu a snahou o splnění unijních klimatických cílů.

Jaké  jsou  priority  budoucího rozpočtu EU a jak vypadá plán obnovy evropských ekonomik po koronavirové krizi? Z jakých peněz má být financován a jakou formou se finance budou rozdělovat? Jak probíhala jednání a co byly největší překážky k dosažení dohody? Jak se budou splácet půjčky? Jak se k rozpočtu staví jednotlivé členské státy? Za jakých podmínek a jaký finanční obnos může Česká republika z fondu obnovy získat? Jaký dopad bude mít čerpání z fondu obnovy na Českou republiku?Jak budou postihnuty státy neplnící své povinnosti spojené s čerpáním fondu obnovy?

  • Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost, European Commission
  • Michal Částek, ředitel odboru Záležitosti Evropské unie, Ministerstvo financí ČR
  • Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu, TOP 09

Moderátor: Ondřej Houska, Hospodářské noviny

Debatu Café Evropa organizuje Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Europe Direct Česká republika a Eurocentrum Praha. Událost najdete také na Facebooku.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#Rozpočet #Ekonomika #Finance #COVID-19

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org