Vyfiltrujte si články z období

Policy Paper | Zlepšení řízení, účasti subjektů a komunikace v rámci českého plánování obnovy: Strategické lekce pro Ukrajinu

Může si Ukrajina vzít poučení od českého přístupu k plánu obnovy? Alina Boiko se ve svém textu zaměřuje na českou implementaci Plánu pro oživení a odolnost, která by mohla pomoci ukrajinským autoritám zlepšit jejich schopnost implementovat nové politické zásady.

Zjistit více

Policy Paper | Strategická kultura Evropské unie v Sahelu Iniciativy EU v Nigeru

Sahel se potýká se vzájemně propojenými problémy, jako jsou chudoba, nedostatek potravin, konflikty, terorismus a změna klimatu. Nedávné vojenské převraty naznačují přetrvávající politickou nestabilitu. Evropa, která je znepokojena již více než deset let, si uvědomuje potenciální hrozby pro svou bezpečnost, což vede Evropskou unii k aktivnímu řešení problémů tohoto regionu prostřednictvím komplexního přístupu. Píše Hanga Horváth-Sántha, výzkumná pracovnice Maďarského institutu mezinárodních vztahů (HIIA).

Zjistit více

REPORT | EU-Pacific Talks | Global Race in Emerging Technologies: Lessons for EU-Pacific Cooperation

Během další debaty ze série EU-Pacific Talks, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, se hosté zaměřili na zkoumání vzájemného vztahu mezi spoluprací a konkurencí při překonávání technologických hranic v souvislosti s naléhavými klimatickými a průmyslovými požadavky. Hosté se věnovali poznatkům o podpoře technologických inovací, řešení klimatických změn a podpoře udržitelného rozvoje. Přečtěte si o čem naši hosté debatovali v reportu, který napsala Simona Růžičková.

Zjistit více

Op-Ed | Michelovy překvapivé ambice mimo svou nynější funkci vyvolaly vlnu kritiky. Co to znamená pro budoucnost EU?

Oznámení kandidatury Charlese Michela do červnových evropských voleb vyvolalo vlnu kritických reakcí ze strany politiků, diplomatů i novinářů. Co to znamená pro EU a proč se takto Michel rozhodl? Situací se ve svém Op-Edu zabývá náš zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Žiga Faktor.

Zjistit více

BLOG | Komunikační fiasko EU: Neúspěšná reakce na útok Hamásu na Izrael

EU se nepodařilo dobře komunikovat ohledně útoku Hamásu na Izrael. Tento blog se zabývá nedostatky v reakci EU a osvětluje složitost a problémy, kterým EU čelí při řešení následků této citlivé geopolitické situace. Napsal Adam Horry.

Zjistit více

REPORT | EU-Pacific Talks | Charting the course for Ukraine: Reassessment of the Indo-Pacific

Během další debaty ze série EU-Pacific Talks, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, se účastníci zapojili do živé debaty zahrnující různé aspekty ruského útoku na Ukrajinu. Diskutovali také o potenciálním dopadu na dynamiku indo-pacifického regionu a schopnosti spojenců a partnerů orientovat se ve svých závazcích oblasti Indo-Pacifiku. Přečtěte si o čem naši hosté debatovali v reportu, který napsala Zuzana Augustová.

Zjistit více

BLOG | Genderové kvóty v byznysu: Evropská unie a její strategie pro rovnost

I v nejvyspělejších zemích dnešního světa stále panuje nerovnost mezi muži a ženami, a to zejména na nejvyšších veřejných funkcích. Jedním ze způsobů řešení tohoto problému jsou genderové kvóty, k nimž nyní v kontextu byznysu přistoupila i Evropská unie. O přijaté směrnici a celkové strategii EU pro rovnost se můžete dočíst v novém blogu naší stážistky Natálie Hendlingerové.

Zjistit více

BLOG | Evropské osvědčení o rodičovství – budou mít děti stejná práva?

Až dva miliony dětí mohou mít v současné době v rámci EU potíže s uznáním jejich rodičovství. Důvodem jsou rozdílné zákony v jednotlivých členských státech, které často práva dětí zásadně omezují. Návrh Evropské komise podpořený hlasováním v Parlamentu má za cíl tyto odlišné přístupy sjednotit a vytvořit tak pro děti příznivější situaci. Více se dočtete v novém blogu naší stážistky Veroniky Vráblíkové.

Zjistit více

BLOG | Tlak na dekarbonizaci v ČR roste. Jak moc je větrná energie výhodná pro Česko?

Uhlí bylo a je po desítky let důležitou součástí české ekonomiky. Jako fosilní palivo je však významným producentem skleníkových plynů, zejména CO2. Jaké výhody by přinesla dekarbonizace a přechod na větrnou energii píší ve svém blogu náš výzkumný pracovník Jonathan Lyons a seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová.

Zjistit více

ANALÝZA | 2023 v českém veřejném mínění o EU

Jaké byly v roce 2023 trendy v názorech obyvatel ČR vůči Evropské unii? Přečtěte si v analýze, kterou vypracoval seniorní výzkumný pracovník Institutu EUROPEUM Vít Havelka.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org