Vyfiltrujte si články z období

Respekt | Je načase se sjednotit. Marine Le Pen láká ke spolupráci italskou premiérku

Pro Francii to letos nevypadá dobře. Finální přípravy na červencové letní olympijské hry vrcholí, ale podle průzkumů méně než polovina Francouzů věří, že země dokáže zajistit jejich hladký průběh. Důvěru v současné politické představitele zpochybnily také evropské volby, kde opozice výrazně zvítězila. Opoziční krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové už ale nechce odejít z EU, chce v ní rozhodovat. Ale k tomu potřebuje spojence. Pro časopis Respekt komentuje Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

e15 | Summit ve Švýcarsku ukáže světu, že Ukrajina chce mír. Klid zbraní však nepřinese

Luxusní alpský hotel Bürgenstock na pobřeží Lucernského jezera ve Švýcarsku bude o nadcházejícím víkendu hostit dosud největší mírovou konferenci o Ukrajině. Lídři a diplomaté z téměř devadesáti zemí na ní budou hledat možnosti, jak ukončit nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od druhé světové války. Ambiciózní akci provází kritika kvůli neúčasti Ruska, Číny nebo amerického prezidenta Joea Bidena. I přesto může být tento summit podle expertů důležitým prvním krokem k uzavření míru. Možnosti, které konference nabídne popisuje pro e15 Žiga Faktor, zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Radio Svobodná Evropa | Rozšíření EU ohrožuje pravice ve členských státech, nikoliv v Evropském parlamentu

Bez ohledu na dobré výsledky extrémně pravicových stran v evropských volbách, jejich nárůst nestačil na to, aby zásadně ovlivnily politiku v budoucím Evropském parlamentu. Jaký vývoj můžeme očekávat vzhledem k politice rozšiřování Evropské unie po evropských volbách? Situaci pro srbské Radio Svobodná Evropa komentuje Žiga Fatkor, vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČT24 | Rozložení sil v nově zvoleném Evropském parlamentu

Evropský parlament čekají mnohá jednání, ať už jde o rozložení politických stran ve frakcích, obsazení klíčových pozic či jména nových eurokomisařů a eurokomisařek. Co je nyní nejzajímavější sledovat? Jaké další momenty budou teď ovlivňovat vývoj evropské politiky? Pro ČT24 komentuje Vít Havelka, výzkumný pracovník Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČTK | Lipavský: Pro budoucnost Evropy je klíčové, jak se vypořádá s ruskou agresí

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského je klíčové pro budoucnost Evropy, jak se vypořádá s brutální agresí Ruska vůči Ukrajině a jeho stále agresivnějším postojem vůči Západu. Bude také nezbytné, aby Evropská unie v nadcházejícím období ambiciózně posílila svou roli jako globálního hráče, včetně rychlého jednání v oblasti rozvoje obranného průmyslu. Tyto kroky zdůraznil v projevu na Prague European Summit spolupořádaném Institutem EUROPEUM a Ústavem mezinárodních vztahů.

Zjistit více

Respekt | Evropské volby: Bude se rušit Green Deal?

Přestože největší zastánci Green Dealu oslabili ve volbách do Evropského parlamentu, strany, které ho prosadily, stále dominují bruselské politické scéně. Odborníci se tak shodují, že Zelená dohoda pro Evropu se rušit nebude, může však dojít k její úpravě. Pro týdeník Respekt komentuje Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

The Parliament Magazine | Je panevropská strana Volt budoucností evropské politiky?

Strana Volt získala pětkrát více hlasů v letošních eurovolbách než v roce 2019. Má potenciál získat více hlasů? Kde se tato frakce vzala a co má v programu? Pro The Parliament Magazine komentoval Vít Havelka, seniorní výzkumník Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Seznam Zprávy | Evropská unie zůstává na zelené stezce

Zelená frakce oslabila, euroskeptické, krajně pravicové a klimaskeptické posílily. Pro plnění Zelené dohody pro Evropu to ale pravděpodobně nebude znamenat významnou překážku. Nejvíc křesel si udržely frakce, které za ní stojí. Jaké důsledky budou mít výsledky voleb do Evropského parlamentu na klimatickou a environmentální politiku Unie v příštích pěti letech? Pro Seznam Zprávy komentovala seniorní výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM Kateřina Davidová.

Zjistit více

Sestry.eu | Švýcarský mírový summit: očekávání a realita

Devadesát zemí a organizací potvrdilo svou účast na Mírovém summitu zaměřeném na válku proti Ukrajině ve Švýcarsku. Spojené státy bude zastupovat viceprezidentka Kamala Harris, Čína účast odmítla a Rusko pozvánku nedostalo. Jaké jsou hlavní cíle summitu? Proč se Čína rozhodla nepřijet? Přečtěte si komentář výzkumnice Institutu EUROPEUM pro ukrajinsko-polský server Sestry.eu.

Zjistit více

Novinky.cz | Evropské volby otevřely novou diskusi o migračním paktu

Po výrazném úspěchu Filipa Turka a Kateřiny Konečné ve volbách do Evropského parlamentu se rozpoutala diskuse o jejich přístupu k migračnímu paktu. Turek se snaží osvobodit od jeho omezení, zatímco Konečná hovoří o jeho úplném zrušení v současné podobě. Je to však vůbec reálné? Pro Novinky.cz k tomuto tématu mluvil zástupce ředitele Institutu EUROPEUM, Viktor Daněk.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org