Vyfiltrujte si články z období

Prague Climate Academy

Tým Zelená Evropa Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM představil v roce 2023 sérii workshopů zaměřených na komunikaci tématu zelené transformace s českou veřejností. Cílem je podpořit novináře a občanskou společnost v rozvoji veřejného diskurzu o klimatických změnách a klimatických politikách. Pražská klimatická akademie se v loňském roce zaměřila na udržitelnost v dopravě. Tématem prvního workshopu byla dekarbonizace automobilové dopravy v souvislosti s elektromobilitou. Druhý workshop se zaměřil na udržitelnost dopravy ve městě Praha. V roce 2024 navazujeme tématem adaptace města na změnu klimatu. Nabídneme sérii diskusí a workshopů s odborníky na adaptaci veřejného prostoru, modro-zelená opatření a veřejnou participaci.

Zjistit více

Newsletter 2023

Zde můžete najít všechny naše odeslané newslettery.

Zjistit více PDF

Posílení srbských organizací občanské společnosti zapojených do procesu dekarbonizace prostřednictvím zkušeností V4

Projekt se zaměřuje na posílení organizací občanské společnosti v Srbsku směrem k úspěšnějšímu prosazování zájmů a větší účasti na rozhodování. v oblasti zelené transformace se zvláštním zaměřením na postupné ukončení těžby uhlí.

Zjistit více PDF

Dekarbonizace českého automobilového průmyslu

Po úspěšné realizaci loňského projektu zaměřeného na dekarbonizaci českého automobilového průmyslu spustil klimatický tým Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM jeho druhý ročník. Tentokrát je cílem projektu využít již získané znalosti, kontakty a zdroje k vytvoření příznivého prostředí pro diskusi mezi zástupci průmyslu a veřejného sektoru a rozšířit porozumění dekarbonizaci prostřednictvím empirického výzkumu. V neposlední řadě si projekt klade za cíl zvýšit společenské povědomí o výzvách a příležitostech plynoucích z transformace automobilového průmyslu prostřednictvím akcí a mediálních briefingů. Letošní projekt se bude navíc soustředit i na české předsednictví v Radě EU v druhé polovině roku.

Zjistit více

Decarbonization of the Industrial Sector: Sustainable Finance as an Opportunity?

Institut EUROPEUM navázal spolupráci s institucemi v zemích Visegrádské čtyřky, aby provedl analýzu na národní úrovni a zapojil místní zúčastněné strany. Hlavním cílem projektu je stanovit prioritní politiky, které umožní dekarbonizaci těžkého průmyslu tak, aby byla v souladu se závazky zemí Visegrádské čtyřky limitovat v budoucnosti globální oteplování do 1,5 °C.

Zjistit více PNG

Youth Conference in Prague

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Kanceláří Evropského parlamentu v České republice organizuje v rámci Konference o budoucnosti Evropy pro studenty českých středních a vysokých škol první Youth Conference in Prague 2021. Cílem konference je poskytnout mladým lidem platformu a prostor být součástí celoevropských diskuzí o budoucnosti Evropy.

Zjistit více

Think Tank Forum: EU enlargement

It is with great pleasure to invite you to participate in the EU Enlargement Think-tank Forum: Rethinking Enlargement in times of Geopolitical Earthquakes organized by EUROPEUM Institute for European Policy in cooperation with other partners between 13th and 14th October 2022 in Prague. Invitation only for in-person participation.

Zjistit více PNG

Podcasts by EUROPEUM

Podcasts by EUROPEUM nabízí debaty a rozhovory na evropská témata zahrnující projekty Prague Climate Talks, EU± a EU-Pacific Talks. Seznam epizod a informace o tom, kde si podcast můžete pustit, najdete v článku.

Zjistit více

EU – Pacific Talks

Debaty pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Cílem této série debat je spojit odborníky, zúčastněné strany, státní úředníky a akademickou obec a diskutovat o nejaktuálnějších tématech, včetně globálních aktérů, jako jsou Čína a Spojené státy. V průběhu šesti měsíců budou na stole nejlákavější témata, jako je rostoucí vliv Číny, klimatická agenda, ekonomické vztahy nebo nová administrativa Spojených států.

Zjistit více

Dekarbonizace automobilového průmyslu

Cílem projektu Dekarbonizace automobilového průmyslu je umožnit rychlou a spravedlivou dekarbonizaci automobilového průmyslu v České republice díky překlenutí mezery v komunikaci mezi politiky, rozhodovacími orgány vlády a podniky. Klíčové aktivity se opírají o výstupy výzkumu a následné spolupráci s příslušnými zainteresovanými stranami automobilového průmyslu v České republice. Cílem je mimo jiné nejen prohloubit porozumění veřejnosti, ale také zvýšit společenské přijetí nadcházejících změn v dopravním sektoru, které se zdají být nevyhnutelné. Projekt vede Institut pro evropskou politiku EUROPEUM za finanční podpory Evropské klimatické nadace.

Zjistit více



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org