Respekt: Regardless of who wins, I don't think the French voters would want to leave the EU

In an interview for Respekt, our deputy director Martin Michelot commented on the French presidential elections and euroscepticism.

In an interview for Respekt, our deputy director Martin Michelot commented on the French presidential elections and euroscepticism.

 According to polls, Marine Le Pen has a suprisingly strong base of young supporters, ranging from 19-34 year of age. Why?

Čtvrtina mladých ve Francii je nezaměstnaných. Mladí voliči cítí, že jejich ekonomické možnosti jsou mnohem níž než u předcházejících generací. Systém rovných příležitostí a meritokracie – vláda schopných, tohle všechno už podle nich nefunguje a nebude to fungovat ani dál. Proto se rozhodli volit krajní strany, které nabízejí snadná řešení jejich problémů. Marine Le Pen i krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon hovoří o posílení sociálního zabezpečení. Důležitější je však podle mě to, velká část mladých lidí k volbám pravděpodobně vůbec nepůjde. Máme velkou skupinu lidí v onom rozmezí, kteří jsou vůči politice apatičtí; nevěří tomu, že politici mohou něco udělat.

 Similarly to Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen is strongly eurosceptic. Does that attract voters as well?

Určitá skupina mladých lidí určitě euroskeptická je. A tito dva kandidáti jim vysvětlují, že Evropská unie může za to, v jakém stavu je současné francouzské hospodářství, že EU je zodpovědná za odliv práce, protože příležitosti ve strojním průmyslu jsou nyní především ve východní a střední Evropě, a že sektor služeb se rovněž odlévá do jiných států. Ani jeden z nich přitom nepředkládá rozumná řešení těchto problémů, jen veškerou zodpovědnost připisují Evropské unii. Stále však platí, že většina mladých Francouzů bude volit Emanuela Macrona, který EU brání a prohlašuje, že Francie bude silnější, když v Unii zůstane - a zároveň, že Unie bude silnější s Francií jako členem.

Read the interview in Czech on Respekt's website here

#Respekt #France #presidential elections #euroscepticism #Marine Le Pen #Jean-Luc Mélenchon

Martin Michelot
Senior Associate Research Fellow

Expertise: NATO and transatlantic security, European foreign policy and defense, French politics, elections and society, Visegrad Four and Central Europe, EU institutional issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org