Zapracování NATO do Globální strategie Evropské unie: chybějící propojení?

Nové vydání série EUROPEUM BRUSSELS MONITOR od Martina Michelota pojednává o spolupráci EU a NATO v rámci Globální strategie Evropské unie.

Brussels Monitor je novou edicí Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, která má za cíl zvýšit povědomí o vnitřním fungování Evropské unie a o tom, jaký dopad má působení České republiky uvnitř struktur EU. Série bude publikována jednou měsíčně a představí vždy unikátní analýzu od jednoho z bruselských či pražských expertů na témata, která jsou základem vztahů mezi ČR a EU.

  • S blížícím se zveřejněním Globální strategie Evropské unie (EUGS) rostou očekávání týkající se silnější role EU v zahraniční politice. S tím je spojeno přehodnocení role EU jako bezpečnostního aktéra, což je nemyslitelné bez zhodnocení vztahu k NATO. Překážkyprohlubování institucionální spolupráce stále přetrvávají, nicméně současné bezpečnostní hrozby či ekonomická situace představují podněty, které by mohly pomoci nasměrovat vztah mezi institucemi novým směrem. 

Celý EUROPEUM BRUSSELS MONITOR naleznete v PDF na pravé straně. 

#Brussels Monitor #NATO #Globální strategie #Monitor

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

EU Monitor Archív
Série publikací

Zvyšování povědomí o vnitřním fungování Evropské unie a o tom, jak ovlivňuje vliv České republiky ve strukturách EU.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org