Žádné velké změny, jen krok správným směrem: Mogheriniové strukturální a personální reforma diplomatické služby EU

První vydání Brussels Monitoru od Terezy Novotné je věnováno personálním změnám v Evropské službě pro vnější činnost (EEAS).

Brussels Monitor je novou edicí Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, která má za cíl zvýšit povědomí o vnitřním fungování Evropské unie a o tom, jaký dopad má působení České republiky uvnitř struktur EU. Série bude publikována jednou měsíčně a představí vždy unikátní analýzu od jednoho z bruselských či pražských expertů na témata, která jsou základem vztahů mezi ČR a EU.


  • Šéfka evropské diplomacie, Federika Mogheriniová, byla nedávno vyzdvihována za zprostředkování dohody s Íránem o jaderném programu. Aktivita (či neaktivita) v oblasti tvorby politiky by však neměla být jediným měřítkem, podle kterého soudit úspěchy či selhání Mogheriniové. Jakožto vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku/místopředsedkyně Evropské komise je zároveň zodpovědná za efektivní organizaci Evropské služby pro vnější činnost (ESVČ) a vedení jejich úředníků. Důležitost této funkce spočívá v tom, že to je právě personál ESVČ, který připravuje návrhy zahraniční politiky pro vysokou představitelku a reprezentuje EU ve třetích zemích.
  • Kvůli strukturálním a personálním nerovnováhám, jež vyplynuly ze způsobu, jakým byla ESVČ založena a vedena pod bývalou vysokou představitelkou, Catherine Ashtonovou, bylo po zhodnocení v roce 2013 Radou EU doporučeno zreformovat příliš předimenzované vedení ESVČ do konce roku 2015. Po organizační stránce se reformy Mogheriniové zdají být velice komplexní, při bližším pohledu nejsou tak obsáhlé. Na druhou stranu provedla Mogheriniová významné personální změny, které pomohou posunout ESVČ správným směrem. Ve výsledku tak lze říct, že jsou zaváděny potřebné změny, avšak s rezervami v institucionální sféře. 

Celá publikace je ke stažení v PDF napravo. 

#Brussels Monitor #ESVČ #Mogherini

Brussels Office
Avenue de Broqueville 40, 1200 Woluwe-Saint-Lambert
Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

EU Monitor Archív
Série publikací

Zvyšování povědomí o vnitřním fungování Evropské unie a o tom, jak ovlivňuje vliv České republiky ve strukturách EU.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org