Info.cz: Macron si zadělává na další problémy. K nápadu o referendu jsou skeptičtí i jeho příznivci

Martin Michelot komentoval pro Info.cz plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona uspořádat referendum současně s letošními volbami do Evropského parlamentu.

Někteří francouzští politici, mezi kterými jsou i Macronovi spojenci, se obávají, že by referendum mohlo zastínit podle nich důležité evropské volby. ​Podle Michelota by větší volební účast neměla přinést více hlasů protestním stranám.

Důležitý by byl i předmět referenda. Očekává se, že by otázek mohlo být více, vzejdou například z Velké veřejné debaty, kterou Macron reagoval na požadavky hnutí žlutých vest.

Myslím, že vypsání referenda je dobrý nápad, Macron může dát hlasovat o návrzích, které vzejdou z Velké veřejné debaty. Do popředí může navíc prosadit věci, které by mu současné politické klima nedovolilo.

Nemyslím ale, že by se Macron vrátil k tématu opětného zavedení ISF (milionářské daně, pozn. red.), což je jedním z hlavních požadavků žlutých vest.

Spíše bude chtít Macron měnit volební systém nebo nabídne snížení počtu poslanců a senátorů, domnívá se Michelot.

Celý článek si můžete přečíst na webu Info.cz.

#Emmanuel Macron #Francie #evropské volby

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org