ČRo Plus: Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na cestě po střední Evropě

Vladimír Bartovic pro Český Rozhlas Plus na téma vztahů zemí střední Evropy a USA.

Americký ministr zahraničí na své cestě navštíví všechny země V4 kromě České republiky, zřejmě i z toho důvodu, že český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček do USA pojede a setká se i s Mikem Pompeem. Pompeo se na své cestě chce zaměřit hlavně na vyvažování vlivu Číny a Ruska v tomto regionu.

Vztahy mezi střední Evropou a Spojenými státy celkem ochladly, nebylo tam moc návštěv na vysoké úrovni a účelem této cesty je nějakým způsobem podpořit vazbu středoevropských zemí na transatlantické spojenectví, spíše než aby se orientovaly na Rusko a na Čínu.

 Jak jsou na tom vztahy USA s Polskem, nebo Maďarskem? Vnímají Spojené státy jako větší hrozbu v regionu vliv Číny, nebo Ruska?

Celý vstup Vladimíra Bartovice si můžete pustit v archivu vysílání ČRo Plus v pořadu odpolední plus od 15:10. [15:13:50 - 15:20:40]

#V4 #USA #Mike Pompeo

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org