ČT24: Vyjednávání kolem brexitu

Vladimír Bartovic komentoval v pondělí 11.února jak pokračuje vyjednávání o brexitu.

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay jednal s Michelem Barnierem, hlavním vyjednavačem Evropské unie pro brexit, o změnách ve smlouvě o výstupu Velké Británie z EU. Budou se měnit podmínky?

Britská premiérka a ministr pro brexit si dělají domácí úkol, které jim zadal parlament tím, že odmítl jejich dohodu a musí ukázat nějakou snahu vyjednat s Evropskou unií něco, co se s EU vyjednat nedá. Ale bez toho, aby to alespoň zkusili se nemůžou do britského parlamentu vrátit a říkat, že to ani nezkusili. Pokud Evropská unie dodrží to, co její lídři řekli, tak žádné nové záruky k té severoirské hranici zkrátka nebudou. Jediné, co se může změnit je, a Evropská unie vyjádřila ochotu změnit, je politická deklarace, ale jenv případě, že Británie posune zásadním způsobem svoje červené hranice a přistoupí na uplně jinou formu brexitu.

Nedá se říct, že Británie samotná je proti té severoirské pojistce, protože ji dojednala britská vláda. Proti je část konzervativní strany, proti jsou severoirští unionisté  a kvůli tomu nechtějí tu dohodu přijmout. Já nevidím žádný problém na straně Evropské unie, ale opravdu na straně té nejednotnosti britské Konzervativní strany.  

Zdá se, že vše směřuje k tomu, že se prodlouží ten termín na vyjednávání, Británie neodejde 29. března 2019, ale získá trochu více času. Na druhou stranu, měli jsme doteď dva roky a stejně jsme nedospěli k žádné dohodě. V tomto momentě je situace tak zaseknutá, kvůli té severoirské pojistce, že je velice těžké si představit, že bez nějaké zásadnější změny, opravdu té formy brexitu - nastavení přístích vztahů, se prostě nepohneme z místa. 

Na celý vstup Vladimíra Bartovice ve Studiu ČT24 se podívejte zde. [3:22 - 10:17]

#Brexit #Michel Barnier #Stephen Barclay #Theresa May #Jeremy Corbyn #severoirská pojistka

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org