ČT24: Británie i EU se připravují na brexit

O peripetiích kolem brexitu hovořil Vladimír Bartovic ve vysílání České televize.

Už se začíná rýsovat nějaké řešení? Začíná být jasnější, jak by měl vypadat plán B Theresy Mayové? 

Absolutně ne. Zatím jasno není a uvidíme, s čím v pondělí přijde. Zatím opravdu nevíme ani hrubé obrysy toho, čím by mohla Theresa May přesvědčit zejména rebely ve vlastní straně, aby s nějakým novým plánem souhlasili. 

Bude se muset něco změnit i strany Evropské unie, aby došlo k řešení smluvnímu nikoli tvrdému brexitu?

Určitě ano, Evropská unie bude muset souhlasit s prodloužením toho období, během kterého může Velká Británie ještě stále vyjednávat, a to znamená de facto odložení odchodu Velké Británie z Evropské unie z toho 29. března na pozdější období, aby se tím získal čas na vyjednání nové dohody. Já si nemyslím, že je Evropská unie v tomto momentě schopna nabídnout Británii nebo Therese May to, co chce, to znamená zrušení irské pojistky. Jak řekl Michel Barnier, hlavní evropský vyjednávač, aby se pojistka stala pojistkou, musí mít neomezené trvání a to je ten hlavní bod, kde Evropská unie nemá kam ustupovat. 

 Celý rozhovor je k dispozici v archivu ČT24 [1:41:25 – 1:48:21]. 

#Brexit #Theresa May #Velká Británie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org