Info.cz: Rozhovory o brexitu ve finále: Rozsekne jednání nedělní summit? A co je před ním dobré vědět?

Náš ředitel Vladimír Bartovic okomentoval pro Info.cz nadcházející summit evropských lídrů, kteří budou v neděli 25. listopadu jednat o rozvodové smlouvě Velké Británie s Evropskou unií.

 Náš ředitel Vladimír Bartovic okomentoval pro Info.cz nadcházející summit evropských lídrů, kteří budou v neděli 25. listopadu jednat o rozvodové smlouvě Velké Británie s Evropskou unií.

Summit je důležitý z formálního hlediska, protože členské státy Evropské unie dohodu o vystoupení Velké Británie z EU musí schválit – vyplývá to z článku 50 Smlouvy o EU, který říká, že Evropská rada dohodu schvaluje kvalifikovanou většinou. Proto je summit naprosto klíčový.

 Španělsko by sice mohlo teoreticky vyžadovat, aby ho ostatní země podpořily, ale nemyslím si, že by jednání šlo takovýmto způsobem na hranu, protože rozhovory jsou velice náročné – všichni jsou rádi, že konečně skončily a bylo dosaženo dohody. Do neděle je navíc stále trochu času na to, aby případně bylo Španělsko uspokojeno nějakým politickým prohlášením. V nejhorším případě tedy bude Španělsko hlasovat proti, ale to díky hlasování kvalifikovanou většinou nic nezmění.

 Jediné, na čem by summit mohl krachnout, by byla situace, kdy by si Velká Británie vyžádala ještě nějaké změny v dokumentu. A německá kancléřka Angela Merkelová už prohlásila, že pokud by se měl dokument znovu otevírat, tak se Evropské rady nezúčastní.

 Nečekám, že by se hlasování o dohodě mohlo v Evropském zadrhnout. Určitě se tam o brexitu bude vést intenzivní debata, ale myslím, že si Evropský parlament nedovolí smlouvu shodit. Znamenalo by to tvrdý brexit a takovou odpovědnost si na sebe Evropský parlament nemůže vzít.

Pak bude míč na straně Velké Británie. Dohodu musí schválit tamní parlament, a pokud tak udělá, už nebude brexitu nic bránit. Po březnovém vystoupení země z EU začne platit přechodné období a přijdou na řadu intenzivní vyjednávání o úpravě budoucích vztahů mezi EU a Británií. Tyto rozhovory budou probíhat na základě politické deklarace, která zatím jen stanovuje mantinely toho, jak by tyto vztahy měly vypadat. 

 První cestou je pokus o renegociaci, což je podle mě velice nepravděpodobné, protože to evropská strana odmítá a navíc by byl problém to časově stihnout. Druhý scénář je takový, že by Velká Británie oficiálně požádala o prodloužení vyjednávání – to lze, pokud by to Evropská rada jednomyslně schválila. Dvouleté období by se tak dalo dál a dál natahovat a tím by se získal čas pro další jednání. To ale také nepovažuji za pravděpodobné, protože ze strany EU není zájem proces natahovat.

 Většina je pro kontrolovaný odchod z unie nebo pro setrvání v EU. Proto může dojít i na čtvrtý scénář, kdy by bylo vyhlášeno nové referendum, a přišly by na řadu pokusy o setrvání v EU.

 

 Britská vláda se v každém případě může pokusit v  parlamentu vyvolat další hlasování pod hrozbou toho, že buď dojde na divoký odchod, nebo na to, že bude premiérka donucena k vypsání druhého referenda, aby měla podporu obyvatel – ať už pro dohodu s EU, nebo pro setrvání v unii.

Celý článek je k dispozici zde.

#Brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org