Café Evropa v regionech - Olomouc: Svoboda slova a médií

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa v regionech, které pořádá Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Europe Direct Olomouc a Eurocentrum Olomouc. Tentokrát 19. listopadu od 11:15 v Olomouci.

Přijďte s námi posedět v rámci formátu debat Café Evropa v regionech, které pořádá Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy ve spolupráci s Europe Direct Olomouc a Eurocentrum Olomouc. Tentokrát 19. listopadu od 11:15 na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (Žižkovo nám. 5, Olomouc 771 40).

Hosty debaty v Olomouci budou: 
Adam Černý, předseda Syndikát novinářů České republiky, člen výboru platformy Svobodu Médiím
Lenka Waschková Císařová, proděkanka pro vnější vztahy, Fakulta sociálních studií MU

Moderátorem debaty bude Martin Vokálek z EUROPEUM Institute for European Policy.

Na debatě bude dán prostor i Vám divákům a bude k dispozici káva, čaj a drobné občerstvení. 

Po pádu komunistického režimu jsme znovu získali dříve omezované svobody a možnost žít v právním státě. Jednou z těchto důležitých svobod je i svoboda slova, kterou se Česká republika spolu s ostatními státy střední Evropy zavázala chránit. Evropské události posledních měsíců však ukazují, že svoboda slova nemusí být stoprocentně zaručena. Spolu s tím stále klesá důvěra v média a některé osoby znevažují novináře a veřejně je napadají. Případ vraždy slovenského investigativního novináře v minulých měsících vyvolal řadu velkých protestů, vedl k zemětřesení ve slovenské vládě a zažehl diskuze o svobodě slova ve střední Evropě. Výhrůžky, a dokonce vraždy novinářů, bohužel nejsou v Evropě ojedinělé a koncept svobody slova začíná být narušen.

Je svoboda slova v České republice omezována? Jak stát může chránit novináře a je tato ochrana dostatečná? Můžeme očekávat, že vývoj situace a změny politických poměrů na Slovensku ovlivní i české veřejné prostředí? Jakými prostředky jsou obyvatelé schopni si udržet garantované svobody? A kam může celá vyhrocená situace dospět v budoucnu?

Nejen o tom můžete v Olomouci debatovat s našimi hosty. Budeme se těšit na Vaši účast!

Registrace slouží pouze k organizačním účelům a není závazná. Budeme velice rádi za její vyplnění zde: bit.ly/CafeEOlomouc, které Vám zabere zhruba minutu Vašeho času.

Událost rovněž naleznete na Facebooku

#svoboda slova #svoboda tisku #právní stát

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org