RTVS: Nová kritéria pro evropské fondy

Náš Vladimír Bartovic v rozhovoru pro RTVS o evropských fondech a způsobu, jakým se budou nově rozdělovat mezi členské státy.

Náš Vladimír Bartovic v rozhovoru pro RTVS o evropských fondech a způsobu, jakým se budou nově rozdělovat mezi členské státy. Budou chudší státy dostávat více na úkor Visegrádské čtyřky?

Při přidělování fondů by se mohlo brát v potaz to, do jaké míry byly splněny migrantské kvóty jednotlivými zeměmi. Bude to cesta jak státy které nepřijaly dostatečně migrantů potrestat. 

Rozsah, do jaké míry se tento nový systém uplatní, také závisí na úspěšnosti diplomatů za středoevropské země. Bude třeba přesvědčit partnery a vytvořit koalici krajin, které sdílí naše [slovenské] požadavky. 

Nová kritéria v letech mezi 2021-2027 by také mohly být nakloněny zemím s malými farmami. Tato změna by byla problematická, jelikož česká a slovenská zemědělství jsou dominována velkými společnostmi. 

 Celý rozhovor je dostupný zde.

#fondy #V4 #evropské fondy

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org