iRozhlas: Francie znovu volí, favoritem je Macronovo hnutí. 'Stal se agentem změny,' říká politolog

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro iRozhlas komentoval nedělní francouzské parlamentní volby. Co byste měli o parlamentních volbách ve Francii vědět a co může výsledek pro zemi znamenat?

Náš zástupce ředitele Martin Michelot pro iRozhlas komentoval nedělní francouzské parlamentní volby. Co byste měli o parlamentních volbách ve Francii vědět a co může výsledek pro zemi znamenat?

Jak moc je pro Macrona výhra důležitá?

Pro Macronovo hnutí je vítězství, kdy získá pohodlnou většinu v parlamentu, zásadní. Macronův program je založený na tom, že parlament podpoří nejen zákony, které mu umožní reformovat pracovní právo, ale také širokou škálu společenských a sociálních opatření.

Co je hlavním tématem voleb?

Podle Michelota je určitým spojujícím tématem čistě fakt, že jdou strany proti Macronovi. „Strany se nesoustředí na konkrétní témata nebo problémy. Neexistuje jedno společné téma."

Konzervativci a socialisté poražení v prvním kole voleb před druhým kolem varují voliče před monopolem moci. Vůdce pravice v dosavadním parlamentu, François Baroin, je zase vyzval k mobilizaci, která by zabránila soustředění moci v rukou jediné strany. K silné mobilizaci vyzvala „vlastenecké voliče" také Marine Le Penová.

Macron podle Michelota změnil v určitém směru francouzskou politiku, protože donutil socialisty a republikány, aby společně fungovali v rámci jedné vlády. „Zároveň ale dokázal rozdělit socialisty i republikány uvnitř jejich vlastní strany. Teď je otázka, jestli bude stavět na jejich neúspěchu. Někteří politici, kteří se cítí být vynechaní, už začínají vytvářet nová seskupení s cílem získat v roce 2020 znovu moc," uvedl Michelot a dodal: „Macron transformoval politické strany, ale dalo se to čekat. Je prakticky agentem změny." 

Celý článek je dostupný na serveru iRozhlas zde

#Francie #parlamentní volby #Emmanuel Macron #Marine Le Pen

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org