RTVS: Britské parlamentní volby

Náš ředitel Vladimír Bartovic analyzoval v rozhovoru pro RTVS.sk výsledky britských parlamentních voleb.

Na otázku, zda se dá vyčíst z britských výsledků voleb po čem tedy Britové touží:

Je to velmi těžké zatím říci, proč se Britové rozhodli tak jak se rozhodli, každopádně to naznačovali už i v průzkumech a hlavně v tom posledním průzkumu od agentury Jugo, pokud bych měl spekulovat co bylo příčinou tohoto rozhodnutí Britů – to znamená oslabení podpory konzervativní strany a podpory Mayové a návrat k labouristům a Corbynovi – že Britové nepochopili proč Mayová vyhlásila předčasné volby ikdyž nemusela. Ona tvrdila, že potřebuje získat silnější mandát. Toto Britové neakceptovali a zároveň reflektovali na velmi zpackanou kampaň konzervativní strany, velmi špatně napsaný volební program, změny postojů v průběhu několika hodin a podobně.

 

K otázce vztahující se k nadcházející návštěvě Mayové u britské královny žádající o povolení sestavit vládu:

Je to pokus i o svoji vlastní záchranu. Samozřejmě Mayová se dohodla ze zástupci UKIPu, aby měla podporu menšinové vlády. Musí jednat rychle, protože jí hrozí revolta i ze strany vlastních poslanců konzervativní strany, takže pokud rychle dostane povolení od britské královny tak minimalizuje riziko vlastního sesazení. 

 

Celý rozhovor si můžete poslechnout v čase [03:09-26:59] zde.

#britské parlamentní volby #Theresa May #Jeremy Corbyn

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org